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Topic: 
 
Restricting the use of fireworks in City parks, riverfront trails, and public right-of-
ways, except for authorized commercial activity. 
 
Background: 
 
The purpose of this Administrative Regulation is to interpret, clarify, and fully 
implement Section 104.1 of Chapter 1 and Section 3301.2.3 of Chapter 33 of the 
2000 International Fire Code (“Fire Code”).  Section 104.1 provides that the fire 
chief is authorized to enforce the provisions of the Fire Code and has the 
authority to interpret the Fire Code.  Section 3301.2.3 provides that the fire chief 
has the authority to limit the quantity of fireworks permitted at a given location.  In 
the interest of public safety the Fire Chief chooses to limit the quantity of 
fireworks in City parks, riverfront trails, and public right-of-ways to zero, except 
for authorized commercial activity. 
 
Administrative Interpretation:     

 
Section 3301.2.3 specifically provides that the fire chief has the authority “to limit 
the quantity of explosives, explosive materials, or fireworks permitted at a given 
location.”     
 
It is the interpretation of the Fire Chief that the foregoing provision shall be 
liberally construed for and in the interest of protecting the public.  The Fire Chief 
hereby determines that such provision, for the purposes of effectuating the Fire 
Code and the protection of the general health, safety and welfare of the 
community, allows for the limitation of the quantity of fireworks in City parks, 
riverfront trails, and public right-of-ways.  Until further notice, the limitation for 
purposes of this Regulation is that zero fireworks are allowed in these locations, 
except for authorized commercial activity.   


