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Topic: 

 

Interpretation of requirements for “Telecommunications Facilities/Towers” project 

reviews in the Zoning and Development Code (the Code) Section 4.3 R (Use-Specific 

Standards). 

 

Background: 

 

Due to the advent and burgeoning growth of wireless telecommunications services 

throughout the nation, Ordinance No. 3184, Amending the Zoning and Development 

Code to Provide for the Regulation of Telecommunications Facilities and Towers and 

Declaring an Emergency, was passed and adopted on the 20
th

 day of October, 1999, by 

the City Council of the City of Grand Junction.  Adoption of the new Zoning and 

Development Code, effective date April 22, 2000, has included Ordinance No. 3184 in 

above referenced Section.   

 

The implementation of Ordinance No. 3184 is necessary to protect and promote the 

health, welfare and safety of the citizens of the City of Grand Junction; specifically as 

they apply to residentially zoned and used properties.   

 

Administrative Interpretation: 

 

In Section 3.5, Table 3.5 (Use/Zone Matrix), Telecommunications Facilities are listed as 

a Conditional Use Permit review procedure.  An exemption would be amateur radio 

equipment less than ten (10) feet tall measured from grade or less than ten (10) feet from 

the highest point of the roof.  In accordance with this Section 4.3 R, an interpretation 

shall also include commercial antennas or equipment measuring less than ten (10) feet 

tall from grade or less than ten (10) feet from the highest point of the roof.  If a building 

permit is required for these types of equipment, then a Planning Clearance must be 

obtained from the Community Development Department.  Any other type of 

Telecommunications Facilities shall proceed as a Conditional Use Permit review.   

 



Requirements of Section 4.3 R in the Zoning and Development Code for 

Telecommunications Facilities/Towers includes setbacks from residentially zoned or used 

property by a minimum of two hundred (200) feet or two hundred (200) percent of the 

height of the proposed tower or facility, whichever is greater.  Since this wording does 

not allow placement in a residentially zoned or used property, an interpretation of this 

Section of the Code will reference the setback to adjacent residentially zoned or used 

property when the Telecommunications Facilities proposed location may be within a 

residentially zoned or used property.  

 

Requirements of Section 4.3 R in the Zoning and Development Code for 

Telecommunications Facilities/Towers also includes a site plan review for any alteration, 

addition, or installation on an existing tower.  An exemption from this Section of the 

Code will include the above referenced commercial antenna not above 10’ from the 

highest point of the roof.  A Planning Clearance shall be required for this type of antenna. 

Any antenna co-located on an existing tower, as long as it does not increase the height of 

said tower, shall require a Minor Site Plan Review.  


