
Having been duly posted on the 1st day of May, 1995 and the public having the opportunity to 

comment on the propriety of the following regulation will be duly promulgated and become 

effective on the 8th day of May, 1995. 

 

 

RE: ADMINISTRATIVE REGULATION NO. 1-95 
 Zoning and Development Code 
 City of Grand Junction 
 
 
ISSUED BY: /s/ Jim Shanks                                      _______________ 

     Jim Shanks, Public Works & Utilities Director    Date 

 

Topic: 

 

 Regarding the Transportation Capacity Payment (TCP), to further explain the credits 

applied towards the TCP, to further define transportation facilities to include pedestrian 

improvements and when to require improvements based on safety. 

 

Background: 

 

 Ordinance No. 2750, adopted the TCP as a method for development to pay a fair share of 

their impacts on the City transportation facilities.  It is the intent of the TCP to allow credit for prior 

uses thereby requiring payment for only the net increase of impacts due to development.  Prior uses 

should be the highest trip generation that can be substantiated, regardless of when the use occurred. 

 The TCP includes an estimate of City deficient transportation facilities (i.e. street sections), 

which includes cost estimates for sidewalks on streets requiring upgrading to an urban standard. 

Therefore, when improvements are required abutting an existing unimproved or underimproved 

street, the cost of the installed pedestrian improvements should be credited towards the TCP. 

 Safety of the Public is of paramount concern.  In some instances, development may not have 

a net TCP, but if street improvements are required to protect safety, or to provide safe ingress and 

egress to the development then improvements may be required. 

 

Administrative Interpretation: 

 

[1] Section 5-4-1(H)2(vi) allows for the payment of the TCP for Change of Use, 

redevelopment, expansion or modification of an existing use which requires a building permit, to be 

calculated based upon the additional trips generated by the proposed use(s) over that of prior use(s). 

 Credit shall be given for existing trip generation based upon a prior use of the property for facilities 

that presently exist, regardless of when that use occurred.  If a facility has been demolished within 

one (1) year of the date of review, no credit for prior use(s) shall be given.  In order for the 

developer to receive  



credit for prior use(s), the Director of Public Works may require the developer to submit sufficient 

documentation to establish the prior use(s) of the property. 

 

[2] Transportation facilities include pedestrian improvements such as a sidewalks, bike paths 

and handicap ramps. Section 5-4-l(H)2(vii) allows for abutting street improvements required by the 

Director, to be credited towards the TCP.  Since pedestrian improvements add to the capacity of 

transportation facilities, pedestrian improvements required as part of the abutting street 

improvements shall be given credit towards the TCP. 

 Handicap ramps will be required as part of pedestrian improvements for new sidewalk and 

bikepath construction.  Cost of such improvement shall be credited towards the TCP as appropriate. 

Developments with existing sidewalks &/or bikepaths will not be required to install handicap 

ramps. If the development elects to install a handicap ramp on existing sidewalk, credit for such 

improvement shall be made against the TCP. 

 All development, regardless if a TCP is required or not, may be required to construct 

adjacent street improvements if the Director determines that the construction is necessary for the 

safe ingress and/or egress of traffic (vehicular &/or pedestrian) to the development, or if the 

improvements are proximate to partially improved or under-improved rights-of-way. 

 

 

 


