
Having been duly posted on the 9th day of March 1998 and the public having the opportunity to 

comment on the propriety of the following regulation, the regulation will be duly promulgated 

and become effective on the 20th day of March 1998. 

 

 

RE: ADMINISTRATIVE REGULATION NO.  98-1 

Zoning and Development Code Section 5-4-15  Landscaping Standards 

 

ISSUED BY: ______________________________________________ __________________ 

    E. Scott Harrington, Community Development Director    Date 

 

 

Topic: Landscape Requirements in Public Rights-of-Way 

 

Background: Paragraph A of Section 5-4-15 states: 

 “A.  For all zones required landscaped areas shall contain one tree for each 

increment of five hundred (500) square feet or fraction thereof.  Forty percent 

(40%) of the landscaped area shall contain shrubs, and this shrub area(s) shall 

be covered by a minimum of seventy-five percent (75%) plant material.” 

 

Paragraph G of Section 5-4-15 states: 

 “G.  A property owner is required to landscape the entire area within the public 

right-of-way...” 

 

Given these two apparently contradictory provisions, there may be questions as to whether the 

landscaping requirements of paragraph A apply to required landscaping in the right-of-way as 

provided under paragraph G and if not, then the question may arise as to what constitutes 

„landscaping in the right-of-way‟ as required in paragraph G?  The purpose of this administrative 

regulation is to answer these questions. 

 

Administrative Interpretation:  Section 5-4-15, paragraph A is hereby is hereby interpreted and 

construed, consistent with the authority of GJCO 2-61, as follows: 

 

A. For all zones required landscaped areas shall contain one tree for each 

increment of five hundred (500) square feet or fraction thereof.  Forty percent 

(40%) of the landscaped area shall contain shrubs, and this shrub area(s) shall 

be covered by a minimum of seventy-five percent (75%) plant material.  

 

  This requirement (5-4-15 A) shall not apply to landscaping required in a 

public right-of-way. 

 

 The interpretation effectuates the purpose of the Zoning and Development 

Code and clarifies the extant inconsistency between 5-4-15 A and 5-4-15 G of 

the Zoning and Development Code. 

 



   The balance of the paragraph is not affected by this administrative regulation. 

 

Section 5-4-15, paragraph G is hereby interpreted and construed, consistent with the authority of 

GJCO 2-61, as follows: 

 

G. A property owner is required to landscape the entire area within the public 

right-of-way and may, with the written approval of the Administrator, place up 

to fifteen percent (15%) of the required landscaping for the parcel (except for 

required parking lot landscaping) in the right-of-way to satisfy this 

requirement.  The administrator shall deny approval of a request to install 

required landscaping in the right-of-way if the City anticipates road widening 

and/or other improvements in the right-of-way.  The Administrator shall be 

guided by the advice of the Director of Public Works and capital 

improvements plans in making this determination. 

 

 At a minimum, landscaping in the right-of-way shall consist of the following: 

 

 1. A minimum of seventy-five (75%) of the unpaved portions of a right-of-

way shall be covered with turf, low shrubs or ground cover; however, the 

administrator may adjust this percentage as appropriate to provide an 

overall appearance that is consistent with the intent of this section and/or 

consistent with existing or planned right-of-way landscaping along a 

particular roadway.  

 

 2. Rights-of-way shall remain free of weeds, litter, junk, rubbish and other 

nuisances and obstructions.  To prevent weed growth, erosion and blowing 

dust, right-of-way areas not covered by vegetation or paving shall be 

covered with mulch, wood chips, bark chips, decorative rocks or cobble, 

or similar natural materials providing a clean, uniform appearance. 

 

 3. Paving in any public right-of-way (not including the road surface, curb, 

gutter, sidewalk and similar public use improvements) shall be limited to 

driveways and walkways which are necessary to provide adequate ingress 

and egress to a parcel.  Subject to the approval of the Administrator, with 

advise from the Director of Public Works, an exception may be granted for 

decorative paving in commercial or other high pedestrian traffic areas 

provided the decorative paving is compatible with other right-of-way 

paving and landscaping in the surrounding area and is not intended for 

parking. 

 

Topic: Required Street Trees 



Background:  Paragraph H of Section 5-4-15 states: 

 

“H. Street Trees:  One (1) street tree shall be provided for every forty (40) feet of 

street frontage where none presently exist.  Wherever practical, street trees 

shall be located between the sidewalk and street and shall be irrigated by a 

pressurized, underground irrigation system.” 

 

Others portions of Section 5-4-15, and other sections of the code as well,  require trees be placed 

along the street frontage of a property.  This raises the issue as to whether the trees required in 

paragraph H are in addition to or in lieu of those required elsewhere in the code.  The purpose of 

this administrative regulation is to answer this question. 

 

Administrative Interpretation:  Paragraph H of Section 5-4-15 is hereby interpreted and 

construed, consistent with the authority of GJCO 2-61, as follows: 

 

H. Street Trees:  One (1) street tree shall be provided for every forty (40) feet of 

street frontage where none presently exist.  Wherever practical, street trees 

shall be located between the sidewalk and street and shall be irrigated by a 

pressurized, underground irrigation system.  Where street trees cannot be 

located on the right-of-way, they shall be placed within the first ten (10) feet 

of the property, or as close to the street as practical outside of ten (10) feet.  

Street trees placed on a property shall be in addition to all other trees required 

to be placed on the property. 
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